O’QUVCHILARNI VATANPARVARLIK RUHIDA TARBIYALASHNING PEDAGOGIK ASOSLARI - Hakimova Gulchehra; Bozarova Guliraʼno Sadriddin qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya Mazkur  maqolada  o‘quvchilarni  vatanparvarlik  ruhida  tarbiyalashning pedagogik  asoslari  har  tomonlama  yoritilgan.  Vatanparvarlik  tarbiyasi  —  bu  yosh avlod  qalbida  ona-Vatanga  muhabbat,  uning  taqdiri  uchun  mas’uliyat  hissini shakllantirish,  milliy  qadriyatlar,  tarix,  til,  madaniyatga  hurmatni  oshirish  orqali amalga  oshiriladi.  Ushbu  maqolada  aynan  ushbu  maqsadlarga  erishishda  ta’lim muassasalarining,  ayniqsa  o‘qituvchining  roli,  dars  jarayonida  va  darsdan  tashqari mashg‘ulotlarda qanday metodik yondashuvlar samara berishi xususida fikr yuritiladi. Shuningdek,  maqolada  vatanparvarlik  tarbiyasining  zamonaviy  pedagogik tamoyillari,  unga  oid  nazariy  qarashlar,  tarbiyaviy  faoliyatdagi  an’anaviy  va innovatsion  yondashuvlar  tahlil  qilinadi.  Milliy  va  umuminsoniy  qadriyatlar uyg‘unligi, yoshlar ongida fuqarolik pozitsiyasini shakllantirish va ijtimoiy faollikni oshirishda  maktab  ta’limining  o‘rni  alohida  ko‘rsatib  berilgan.  O‘quvchilarda vatanparvarlik fazilatlarini rivojlantirishga xizmat qiluvchi o‘yinlar, loyihalar, tadbirlar va boshqa pedagogik vositalar misollar asosida tahlil qilinadi. Xulosa  qismida  esa  muallif  vatanparvarlik  ruhini  yuksaltirishda o‘qituvchilarning  kasbiy  kompetensiyasini  oshirish,  ota-onalar  bilan  hamkorlikda ishlash  hamda  ijtimoiy  institutlar  bilan  uzviy  hamkorlikni  kuchaytirish  zarurligini ta’kidlaydi.