INFEKSIYA TURLARI YUQISH YO’LLARI VA DAVOLASH DIAGNOSTIKASI - Bo’tayev Axmadjon Mutalipovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Infeksiya (lotincha: inficio,  infeci,  infectum –  yuqtirmoq,  buzmoq, zaharlamoq) –patogen mikrob (yoki virus)  ning  odam  yoki  hayvon  organizmiga kirishi, koʻpayishi va ayni vaqtda mikrob bilan organizm oʻrtasida oʻzaro murakkab munosabat  vujudga  kelishi.  “Infeksiya”  termini  baʼzan  boshqa  maʼnoda –  kasallik yuqqan paytni, infeksion kasallikni, uning mikrobini ifodalash uchun ishlatiladi. Infeksiya kasallik shaklida,  shuningdek, bakteriya tashuvchilik  shaklida namoyon  boʻladi.  Mikroblarning  bir  turi  qoʻzgʻatgan  kasallik  oddiy  infeksiya,  ikki yoki bir necha turi qoʻzgʻatgan kasallik aralash infeksiya, yuqumli kasallik bilan ogʻrib oʻtgan ki-shiga takror Infeksiya yuqishi reinfeksiya, mikroblarning muayyan turi za-rar yetkazgan organizmga takror Infeksiya yuqishi superinfeksiya deb ataladi. Baʼzi mikroblar organizmda inaktiv holatda boʻladi, ammo muayyan sharoitda (kishi oʻta charchaganda,  sovqotganda  va  b.)  patogen  xossalarini  namoyon  qila  oladi (autoinfeksiya), shuning natijasida kasallik roʻy beradi.