ALISHER NAVOIY G‘AZALLARIGA SHARH - Abdurahmonov Sarvinoz Nodirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA: Ushbu maqolada o‘zbek mumtoz adabiyotining zabardast namoyandasi Alisher Navoiy ijodining g‘azal janridagi badiiy, falsafiy va tasavvufiy xususiyatlari tahlil etiladi. Asosan shoirning g‘azallarida ifodalangan majoziy va ilohiy ishq,  ko‘ngil  va  ruhiy  kamolot,  sabr-toqat,  axloqiy  yetuklik  kabi  tushunchalar zamiridagi  ma’naviy-ma’rifiy  g‘oyalar  ochib  beriladi.  Shuningdek,  Navoiy g‘azallarida uchraydigan badiiy obrazlar, ramziy ifodalar va san’at vositalari chuqur tahlil  qilinadi.  Maqolada  buyuk  mutafakkirning  she’riyati  o‘quvchi  qalbida insonparvarlik,  poklik,  sabr,  muhabbat  va  komillik  tuyg‘ularini  uyg‘otishga  xizmat qilishi  ta’kidlanadi.  Navoiy  ijodining  ta’lim-tarbiyadagi  ahamiyati,  bugungi  kunda ham yosh avlod uchun bebaho ma’naviy manba ekani asoslab beriladi.