JAMIYATNI AXBOROTLASHTIRISH NATIJASIDA YUZAGA KELGAN GLOBAL MUAMMOLAR - Beknazarova Gavharoy Muxtoraliyevna,; Sadinov Maʼrufjon Normoʻmin oʻgʻli, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Zamonaviy  jamiyatda  axborotlashtirish  jarayoni  misli  ko‘rilmagan  sur’atda kechmoqda. Axborot-kommunikatsiya texnologiyalarining keng joriy etilishi turmush tarzidan tortib, siyosiy, iqtisodiy va madaniy sohalargacha sezilarli ta’sir o‘tkazmoqda. Axborot  almashinuvi  va  raqamli  muhitning  kengayishi  ijobiy  natijalar  bilan  bir qatorda,  yangi  global  muammolarni  ham  yuzaga  keltirmoqda.  Ushbu  maqolada jamiyatni  axborotlashtirish  natijasida  vujudga  kelgan  asosiy  global  muammolar  – axborot  xavfsizligi,  shaxsiy  ma’lumotlar  daxlsizligi,  soxta  axborot  (feyk),  axborot asoratlari,  ijtioiy  tarmoqlardagi  psixologik  bosimlar,  raqamli  tengsizlik  va insoniyatning  axborotga  bo‘lgan  haddan  tashqari  qaramligi  kabi  masalalar  tahlil etiladi.  Tadqiqotlar  shuni  ko‘rsatadiki,  jamiyatni  axborotlashtirish  jarayonida muvozanatni saqlash, inson qadriyatlariga zid kelmaydigan axborot siyosatini yuritish muhim sanaladi.