DORI VOSITALARI TARKIBIDAGI RUX(II) VA KALSIY(II) IONLARINI ANIQLASH USULLARINI ISHLAB CHIQISH VA VALIDATSIYA QILISH - Umarov Faxriddin Abdulaziz o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Rux (Zn²⁺) va kalsiy (Ca²⁺) ionlari farmatsevtik preparatlarda keng qo‘llaniladi. Rux antioksidant, immun tizimini kuchaytiruvchi va regeneratsiyani tezlashtiruvchi xususiyatlarga ega. Kalsiy esa suyak to‘qimalarining mustahkamligi, yurak faoliyati va  mushak  qisqarishida  muhim  rol  o‘ynaydi.  Dori  vositalarining  sifat  nazorati jarayonida  ushbu  ionlarning  miqdorini  aniqlash  ishonchli,  tezkor  va  qaytaruvchan usullar bilan amalga oshirilishi lozim.