ЎЗБЕКИСТОН РЕСПУБЛИКАСИ ИҚТИСОДИЁТИДА ТАЪЛИМ ХИЗМАТЛАРИНИНГ МОҲИЯТИ ВА АҲАМИЯТИ - Мансурова Музафарра Махсудона (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация.  Мазкур  мақола  таълимнинг  замонавий  жамият  ва Ўзбекистон  Республикаси  иқтисодиёти  ривожланишидаги  асосий  омил сифатидаги  аҳамиятига  бағишланган.  Унда  таълим  соҳасидаги  фаолиятни тартибга  солувчи  қонуний  асослар,  жумладан,  “Таълим  тўғрисида”ги  Қонун ҳамда таълим сифатини ошириш ва таълим хизматларини ривожлантиришга қаратилган  давлат  дастурлари  ва  фармонлар  таҳлил  қилинади.  Муаллиф “таълим  хизматлари”  тушунчасининг  турли  таърифларини  ва  уларнинг хусусиятларини,  жумладан,  ижтимоий-иқтисодий  табиати,  баҳолаш  ва молиялаштириш  механизмларини  кўриб  чиқади.  Таълим  хизматлари истеъмолчиларининг  мотивацияси  ва  танловига  таъсир  этувчи  омиллар, шунингдек,  тўловли  таълим  хизматларининг  рақобат  муҳитини ривожлантириш  ва  таълим  муассасаларини  молиялаштиришга  таъсирига алоҳида  эътибор  қаратилган.  Мақолада  таълим  хизматлари  тушунчасини норматив-ҳуқуқий  базага  киритишнинг  ижобий  ва  салбий  жиҳатлари, шунингдек,  таълим  хизматларининг  инсон  капитали  шаклланиши  ва мамлакатда  инновациялар  ривожидаги  роли  муҳокама  этилади.  Умуман олганда, мақолада таълим хизматларини такомиллаштириш Ўзбекистоннинг рақобатбардошлигини  ошириш  ва  барқарор  иқтисодий  ривожланишини таъминлашда муҳим аҳамият касб этиши таъкидланади.