GIPERAQTIV BOLALAR - Xolmatova Barnoxon Kodirjon qizi; Odashboeva Xilola Erkinboy qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Giperaqtivlik sindromi – bolalarda ko‘p uchraydigan nevrologik holatlardan biri bo‘lib, diqqat  yetishmovchiligi, impulsivlik va  faollikning  me’yordan ortiq bo‘lishi bilan tavsiflanadi. Ushbu maqolada giperaqtiv bolalarning psixologik va pedagogik xususiyatlari, ularning ijtimoiy muhitga moslashuvi, o‘qish jarayonidagi qiyinchiliklar va  oilaviy  munosabatlarga  ta’siri  keng  yoritiladi.  Giperaqtivlikning  sabablari  ko‘p omilli  bo‘lib,  genetik  omillar,  homiladorlik  davridagi  stress,  atrof-muhit  toksinlari, noto‘g‘ri  ovqatlanish  va  zamonaviy  texnologiyalar  ta’siri  kabilar  bilan  bog‘liq. Maqolada  giperaqtiv  bolalarni  erta  aniqlash,  ularga  individual  yondashuv  asosida yordam  ko‘rsatish,  oilaviy  va  maktab  psixologi  ishtirokida  kompleks  yondashuvlar ishlab chiqish zarurligi ta’kidlanadi. Shuningdek, Andijon viloyatidagi maktabgacha ta’lim muassasalarida olib borilgan kuzatuvlar asosida mahalliy holatlar tahlil qilinadi. Tadqiqot natijalari giperaqtiv bolalar bilan ishlashda psixologik metodikalar va amaliy mashg‘ulotlar muhim o‘rin tutishini ko‘rsatadi. Maqola natijalari asosida, psixologlar, tarbiyachilar va ota-onalar uchun tavsiyalar ishlab chiqilgan.