SARAFLOKSATSIN GIDROXLORIDNING TURLI XILDAGI TUPROQ TARKIBIDA AEROB BIODEGRADATSIYASI - Almardanova Mohichehra Faxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu tadqiqotda sarafloksatsin gidroxloridning turli xildagi tuproqlarda (qumli, loyqa,  chigitli,  qora  yer  va  karbonatli  tuproqlar)  aerob  sharoitdagi  biodegratsiyasi o‘rganildi.  Biodegratsiya  darajasi  mikroorganizmlar  faolligi,  tuproqning  fizik-kimyoviy  xossalari  va  atrof-muhit  sharoitlariga  bog‘liq  ekanligi  aniqlandi. Eksperimental  natijalar  statistik  jihatdan  tahlil  qilinib,  sarafloksatsin  qoldiqlarining tuproqda saqlanish davri (DT₅₀) hisoblab chiqildi Sarafloksatsin gidroxlorid (SG)  — ftorxinolonlar guruhiga mansub antibiotik bo‘lib, veterinariya va qishloq xo‘jaligida keng qo‘llaniladi. Biroq uning ortiqcha yoki noto‘g‘ri  qo‘llanishi  natijasida  atrof-muhitga,  ayniqsa  tuproqqa  chiqishi  ekologik xavflarni yuzaga keltiradi. Antibiotiklarning tuproqda uzoq muddat saqlanib qolishi mikrobial  muvozanatni  buzishi,  rezistent  mikroorganizmlarning  shakllanishiga  olib kelishi  mumkin.  Shuning  uchun,  SG  ning  turli  xildagi  tuproqlarda  aerob  sharoitda qanchalik  tez  parchalanuvchi  modda  ekanligini  aniqlash  muhim  ilmiy  va  amaliy ahamiyatga ega..