QORAMOLLARNI PARVARISHLASH USULLARINING SUT MAHSULDORLIGIGA TA’SIRI - G.D.Anarbayeva; A.E.Yangiboyev; I.R.Xolbo‘tayev (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur  ilmiy  maqolada  qoramollarni  parvarishlash  usullarining  sut mahsuldorligiga  ta’siri  o‘rganildi.  Tadqiqotda  turli  iqlimiy  va  zoogigiyenik sharoitlarda  sigirlarga  nisbatan  qo‘llanilayotgan  parvarishlash  tizimlari  –  erkin yuruvchi, bog‘lab boqish, yarim erkin usullar –ning sut mahsuldorligiga ta’siri tahlil qilindi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatdiki, erkin yuruvchi usulda parvarishlangan sigirlar laktatsiya davomida yuqori sut hosildorligini namoyon etdi. Bundan tashqari, toza  havo,  harakat  erkinligi  va  sanitariya-gigiyena  qoidalariga  rioya  qilinishi sigirlarning  sog‘lig‘ini  saqlash  va  mahsuldorligini  oshirishda  muhim  omil  bo‘lib xizmat  qildi.  Xulosa  sifatida,  qoramollarni  parvarishlashda  zamonaviy  va  qulay sharoitlarni yaratish ularning genetik salohiyatini to‘liq namoyon etishida hal qiluvchi rol o‘ynashi qayd etildi.