SIGIRLARNI TURLI USULDA OZIQLANTIRISHNING SUT MAHSULDORLIGIGA TA'SIRINI ANIQLASH - A.E.Yangiboyev; S.M.Po‘latov; I.R.Xolbo‘tayev (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur  ilmiy  maqolada  sigirlarni  oziqlantirish  jarayonida  oziqa  miqdorining o‘zgartirilishi  ularning  o‘sish  dinamikasiga  qanday  ta’sir  ko‘rsatishi  o‘rganildi. Tadqiqotda turli guruhlarga ajratilgan sigirlarga energiya, oqsil va mineral moddalarga boy  yemlar  turli  miqdorda berildi  hamda ularning tana  vazni o‘sishi, kunlik o‘sish sur’ati  va  jismoniy  rivojlanish  ko‘rsatkichlari  baholandi.  Tadqiqot  natijalari  shuni ko‘rsatdiki,  oziqa  miqdorining  me’yoridan  past  bo‘lishi  sigirlarning  o‘sishini sekinlashtirgan, yuqori miqdorda berilishi esa o‘sish sur’atini tezlashtirgan bo‘lsa-da, haddan  ortiq  oziqlantirish  ayrim  metabolik  buzilishlarga  olib  kelgan.  Optimal miqdordagi  muvozanatli  ratsion  sigirlarning  barqaror  va  sog‘lom  o‘sishini ta’minlagan.  Tadqiqotdan  kelib  chiqqan  xulosa  shuki,  sigirlarni  o‘stirishda  oziqa miqdorini yosh, fiziologik holat va genetik salohiyatga mos ravishda tartibga solish zarur.