SIGIRLARNING II LAKTATSIYASI MOBAYNIDA OZIQLANTIRISHNING SUT MAHSULDORLIGIGA TA’SIRI - G.D.Anarbayeva; A.E.Yangiboyev; I.R.Xolbo‘tayev (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Mazkur  ilmiy  maqolada  sigirlarning  ikkinchi  laktatsiyasi  davomida  ularni oziqlantirish usullarining sut mahsuldorligiga ko‘rsatgan ta’siri o‘rganildi. Tadqiqotda ratsional  va  muvozanatli  oziqlanish  sigirlarning  sog‘lig‘i,  modda  almashinuvi  va laktatsiya davomiyligi bilan qanday bog‘liq ekani tahlil qilindi. Ayniqsa, energiyaga boy  va  oqsilga  boy  yemlarning  belgilangan  miqdorda  berilishi  ikkinchi  laktatsiya davrida maksimal sut ishlab chiqarishiga olib kelgani kuzatildi. Tadqiqot natijalariga ko‘ra,  ikkinchi  laktatsiyada  bo‘lgan  sigirlar  uchun  tuzilgan  optimal  oziqlantirish ratsioni  ularning  genetik  salohiyatini  to‘liq  namoyon  etishga  imkon  beradi. Shuningdek, yem-hashak sifati, oziq moddalar balansini ta’minlash va oziqlantirish vaqtining  tartibi  ham  muhim  omillar  sifatida  belgilandi.  Ushbu  natijalar  yuqori mahsuldorlikka ega sog‘imli sigirlarni parvarish qilishda amaliy ahamiyatga ega.