O‘SPIRINLARDA KASB TANLASHNING PSIXOLOGIK JIHATLARI. - Urazaliyeva Xolida, (TADQIQOTLAR, 2025)
Yaxshi  kasb-hunar  egasi  bo‘lish  insonning  eng  katta  ziynatidir.  U farog‘atga, kamolotga va izzat ikromga o‘z kasb-hunari tufayli ega bo‘ladi. O‘z farzandlarini ilmli, hunarli qilib voyaga yetkazish millatimizga xos xislat bo‘lib, ota-bobolarimiz  farzandlarining  savodini  chiqarish,  hunarli  qilish  uchun  eng yaxshi  muallimlarga,  usta  hunarmandlarga  shogirdlikka  berganlar,  boshqa shahar va yurtlarga bilim olish uchun yuborganlar.  Ming-minglab kasblar bor, lekin muayyan mehnat turiga individual moyillik bilan  unga  bo‘lgan  qobiliyat  va  uning  ijtimoiy  ahamiyatiga  yuqori  baho  berish (psixologlar  buni  kasbning  sotsial  mavqei  deb  ataydilar)  qo‘yilgandagi  kasb kishiga ma’naviy qoniqish berishini o‘spirinlarning ko‘pi anglab yetadilar.  Inson tafakkuri, aqliy salohiyati ijtimoiy boylik hisoblanadi. Ular har qanday jamiyatning  ijtimoiy  –iqtisodiy  taraqqiyotini  belgilaydigan  omillardir.  Shunday yoshlarimiz  borki,  umumiy  o‘rta  ta’lim  jarayonida  ma’lum  yo‘nalish  bo‘yicha o‘zlarining  iqtidorlarini,  iste’dodlarini  namoyon  etadilar.  Bu  boylikdan  oqilona foydalanish,  uni  to‘g‘ri  yo‘naltirish    muhim  ahamiyat  kasb  etadi.  Akademik litseylar  aynan  shu  maqsadni  amalga  oshirishga,  iqtidorli,  iste’dodli  bolalarni tarbiyalashga xizmat qiladi.