FOIZ STAVKASI TUSHUNCHASI VA TURLARI - Teshaboyev Jamshidbek Qudratilayevich; Xalilov Anvarjon Ergashboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  foiz  stavkasi  tushunchasi,  uning iqtisodiyotdagi  o‘rni  hamda  foiz  stavkalarining  asosiy  turlari  keng  yoritilgan.  Foiz stavkasi moliyaviy bozorlarda asosiy narx ko‘rsatkichlaridan biri hisoblanib, u kredit va  depozit  operatsiyalari,  investitsion  faoliyat  hamda  pul-kredit  siyosati  orqali iqtisodiyotga  keng  ko‘lamda  ta’sir  ko‘rsatadi.  Maqolada  foiz  stavkalarining shakllanish mexanizmi, ularning qat’iy (fiks), o‘zgaruvchan (float), oddiy va murakkab shakllari,  shuningdek,  nominal,  real  va  effektiv  stavkalar  kabi  ko‘rinishlari  tahlil qilingan. Shuningdek, Markaziy bank stavkalari, bozor stavkalari va kredit/omonalarga oid  foiz  stavkalari  o‘rtasidagi  farqlar  ham  yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  foiz stavkalarining  iqtisodiy  agentlar  faoliyatiga,  ya’ni  banklar,  tadbirkorlar  va  aholi qarorlariga qanday ta’sir ko‘rsatishi tahlil etildi. Foiz stavkalarining to‘g‘ri belgilanishi makroiqtisodiy  barqarorlik,  investitsion  muhit  va  bank  tizimi  samaradorligi  uchun muhim omil ekani asoslab berildi.