KREDIT PORTFELI TUSHUNCHASI VA UNING TARKIBI - Teshaboyev Jamshidbek Qudratilayevich; Xalilov Anvarjon Ergashboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  kredit  portfeli  tushunchasi,  uning  bank faoliyatidagi  o‘rni  hamda  tarkibiy  tuzilmasi  atroflicha  o‘rganilgan.  Kredit  portfeli tijorat banklari faoliyatining asosiy moliyaviy ko‘rsatkichlaridan biri bo‘lib, u bank tomonidan ajratilgan kreditlarning miqdoriy va sifat jihatdan shakllangan yig‘indisidir. Kredit  portfelining  to‘g‘ri  shakllanishi  nafaqat  bankning  rentabelligi,  balki  uning moliyaviy  barqarorligi  va  xavf-xatarlarni  boshqarish  darajasiga  ham  bevosita  ta’sir ko‘rsatadi. Maqolada kredit portfeli tarkibining asosiy elementlari – iste’mol kreditlari, investitsion kreditlar, qisqa va uzoq muddatli qarzlar, shuningdek, ta’minot darajasiga ko‘ra  tasniflangan  kredit  turlari  tahlil  qilinadi.  Shuningdek,  kredit  portfelining diversifikatsiyasi,  sifati,  tuzilmasi  va  ularni  tahlil  qilish  usullari,  shuningdek,  bank risklarini  boshqarishdagi  o‘rni  yoritilgan.  Tadqiqot  davomida  bank  kredit  portfeli samaradorligini  oshirish  bo‘yicha  takliflar  ishlab  chiqilgan  bo‘lib,  ularning  amaliy qo‘llanilishi bank tizimi faoliyatining yanada mustahkamlanishiga xizmat qiladi.