KREDIT PORTFELINI DIVERSIFIKATSIYA QILISH USULLARI - Teshaboyev Jamshidbek Qudratilayevich; Xalilov Anvarjon Ergashboy o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Mazkur  ilmiy  maqolada  tijorat  banklari  kredit  portfelining diversifikatsiyasi va uning samarali boshqaruvi masalalari atroflicha yoritilgan. Kredit portfeli  bank  aktivlarining  asosiy  qismini  tashkil  etganligi  bois,  uning  tarkibiy tuzilmasini muvozanatli shakllantirish, risklarni kamaytirish va daromadlilikni oshirish maqsadida diversifikatsiyalash muhim strategik vosita hisoblanadi. Maqolada kredit portfelini  mijozlar  toifasi,  sohalar,  hududlar,  kredit  muddati,  ta’minot  turi  hamda valyuta birligi bo‘yicha diversifikatsiya qilish usullari nazariy va amaliy jihatdan ko‘rib chiqiladi.  Shuningdek,  diversifikatsiyaning  bank  risklarini  kamaytirishdagi  o‘rni, muammoli  kreditlar  ulushini  qisqartirishdagi  samarasi  hamda  bank  barqarorligiga ta’siri  tahlil  etilgan.  Tadqiqotda  ilg‘or  xalqaro  tajribalar  asosida  portfel diversifikatsiyasini amalga oshirishda qo‘llanilishi mumkin bo‘lgan mexanizmlar va yondashuvlar ham bayon etiladi. Kredit portfelini diversifikatsiya qilish orqali banklar o‘z  faoliyatining  ishonchliligini,  likvidligini  va  rentabelligini  oshirishga  erishishi mumkinligi asoslab berilgan.