SANOAT KORXONALARIDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI BOSQICHLAB TAHLIL QILISH VA OPTIMALLASHTIRISH USULLARI - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  sanoat  korxonalarida  ishlab  chiqarish xarajatlarini bosqichma-bosqich tahlil qilish va ularni optimallashtirish usullari ilmiy-nazariy hamda amaliy nuqtai nazardan o‘rganiladi. Ishlab chiqarish xarajatlarini tahlil qilish har bir xarajat elementi va ishlab chiqarish bosqichini alohida o‘rganish orqali korxona  resurslaridan  maksimal  darajada  samarali  foydalanish  imkonini  beradi. Maqolada sanoat ishlab chiqarish jarayonidagi asosiy xarajat turlari, ularni kamaytirish yo‘llari,  samarali  boshqaruv  texnologiyalari,  raqamli  monitoring  tizimlari  va  ilg‘or xalqaro tajribalar  asosida xarajatlarni  optimallashtirish bo‘yicha  taklif va  tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqotda real korxona ma’lumotlari asosida xarajat tahlili amalga oshirilib,  amaliy  yechimlar  taklif  etiladi.  Maqola  natijalari  sanoat  ishlab  chiqarish tannarxini  pasaytirish,  raqobatbardosh  mahsulot  ishlab  chiqarishni  kengaytirish  va umumiy iqtisodiy samaradorlikni oshirishga xizmat qiladi.