ENERGIYA VA XOMASHYO RESURSLARIDAN SAMARALI FOYDALANISH ORQALI SANOAT ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI OPTIMALLASHTIRISH - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  sanoat  ishlab  chiqarish  xarajatlarini optimallashtirishning  asosiy  omillaridan  biri  sifatida  energiya  va  xomashyo resurslaridan  samarali  foydalanish  masalasi  chuqur  ilmiy-nazariy  va  amaliy  asosda yoritiladi.  Bugungi  raqobatbardosh  sanoat  rivojlanishida  ishlab  chiqarish xarajatlarining katta qismini aynan energiya va xomashyo sarfi tashkil etadi. Shu bois korxonalarda  ushbu  resurslardan  oqilona  va  tejamkor  foydalanish  nafaqat  ishlab chiqarish  tannarxini  kamaytiradi,  balki  ishlab  chiqarish  samaradorligini  oshiradi, chiqindilar hajmini qisqartiradi va ekologik barqarorlikni ta’minlaydi. Maqolada  energiyani  tejaydigan  texnologiyalarni  joriy  etish,  ishlab  chiqarish jarayonlarida xomashyo sarfini optimallashtirish, chiqindisiz texnologiyalar va qayta ishlash  usullaridan  foydalanishning  iqtisodiy  samaradorligi  tahlil  qilinadi.  Xorijiy ilg‘or  tajribalar  o‘rganilib,  O‘zbekiston  sanoat  korxonalari  uchun  moslashtirilgan amaliy tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqotda real korxonalar ma’lumotlari asosida resurslardan  foydalanishning  mavjud  holati  baholanib,  xarajatlarni  kamaytirish  va resurslardan foydalanish samaradorligini oshirish bo‘yicha strategiyalar taklif etiladi. Ushbu  maqola  natijalari  sanoat  korxonalarining  moliyaviy  barqarorligini mustahkamlash va umumiy iqtisodiy samaradorlikni oshirishga qaratilgan.