ZAMONAVIY TEXNOLOGIYALAR ASOSIDA SANOATDA ISHLAB CHIQARISH XARAJATLARINI QISQARTIRISH STRATEGIYALARI - Ismonov Bekmirza; F.A.Rustamova (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada zamonaviy texnologiyalar asosida sanoat ishlab chiqarish  xarajatlarini  qisqartirish  bo‘yicha  samarali  strategiyalar  ishlab  chiqish masalasi  ilmiy-nazariy  va  amaliy  jihatdan  o‘rganiladi.  Bugungi  globallashuv  va raqobat  sharoitida  ishlab  chiqarish  tannarxini  kamaytirish  sanoat  korxonalarining asosiy ustuvor vazifasiga aylanmoqda. Maqolada ishlab chiqarish xarajatlari tarkibi, texnologik modernizatsiya, raqamli ishlab chiqarish va avtomatlashtirish jarayonlari, energiyani  tejaydigan  uskunalar  va  chiqindisiz  texnologiyalar  joriy  etishning samaradorligi  tahlil  qilinadi.  Shu  bilan  birga, xorijiy  tajribalar  asosida  O‘zbekiston sanoat korxonalari uchun tavsiyalar ishlab chiqiladi. Tadqiqot natijalari xarajatlarni optimallashtirish,  mahsulot  raqobatbardoshligini  oshirish  va  iqtisodiy  barqarorlikni ta’minlashga qaratilgan amaliy yechimlarni o‘z ichiga oladi.