TIJORAT BANKLARI AKTIVLARI PORTFELINI OPTIMALLASHTIRISHDA RISKLARNI BOSHQARISH VA DIVERSIFIKATSIYA MEXANIZMLARI - Olimjonov Maxammadamin; R.B.Tursunov (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  tijorat  banklari  aktivlari  portfelini optimallashtirishda  risklarni  boshqarish  va  diversifikatsiya  mexanizmlarining  o‘rni nazariy va amaliy jihatdan tahlil qilinadi. Bank aktivlari portfelini samarali boshqarish barqarorlik va rentabellikni oshirishning asosiy omillaridan biri bo‘lib, bu jarayonda risklarni minimallashtirish va aktivlarni diversifikatsiya qilish muhim vosita sifatida xizmat qiladi. Maqolada aktiv portfelini optimallashtirish usullari, risklarni baholash va  boshqarish  texnikalari,  diversifikatsiya  mexanizmlarining  amaliy  ahamiyati yoritiladi. O‘zbekiston tijorat banklari misolida real tahlil o‘tkazilib, xalqaro tajriba bilan  qiyoslanadi  hamda  milliy  sharoitga  mos  takomillashtirilgan  tavsiyalar  ishlab chiqiladi.