DON VA DUKKAKLI EKINLAR UNUVCHANLIGIGA AGROTSENOZNING TA'SIRI - Mamirov Nurbek Voyitqul o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annatosiya.  Mazkur  maqolada  don  va  dukkakli  ekinlar  agrotsenozining urug'ning unuvchanlikka ta'siri bo'yicha ma'lumotlar o'rin olgan. Tadqiqot obyekti sifatida  tritikalening  “Yarello”  va  Arpaning  “Mahalliy”  hamda  dukkakli  don ekinlaridan vikaning L-1 va ko'k no'xatning “Vostok-55” navlari va liniyasi olingan. Tadqiqot  natijalari  sho'rlangan  tuproq  sharoitida  sof  holda  ekilgan  dukkakli  don ekinlarning unuvchanligi vikada -81,7%  ko'k no'xatda- 53,1% tashkil etgan bo'lsa, agrotsenozda  tegishli  ravishda  95,2%;  83.7%  teng  bo'lgan.  Sho'rlangan  tuproq sharoitida dukkakli  don ekinlar unuvchanligini oshirish uchun ularni donli ekinlar bilan birga qo'shib ekish tavsiya etilgan. Bunda dukkakli va donli ekinlarning nisbati 1:1 yoki 1.5:0.5 teng bo'lishi maqsadga muvofiq.