BOLALARDA ICHAK GELMINTOZLARINI OLDINI OLISH VA DAVOLASHNI TAKOMILLAHTIRISH - Аrashova Gulnora Amirkulovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma'lumotlariga ko’ra, dunyoda 5 milliardga yaqin  ya'ni  sayyoramiz  aholisining  katta  qismi  odam  protozoa  kasalliklar  va gelmintozlar bilan kasallangan [1]. Jahon sog’liqni saqlash tashkiloti ma'lumotlariga ko’ra, har yili dunyoda o’ladigan 50 million odamning 16 milliondan ortig’i yuqumli va  parazitar  kasalliklardan  vafot  to’g’ri  keladi  (JSST,  2005).  Yuqumli  kasalliklar tarkibida to’rtinchi o’rinni parazitar kasalliklar egallaydi [2, 3, 4]. Gelmintozlar  global  tarqalishga  ega  va  u  bolalarda  ham,  kattalarda  ham diareyaning keng tarqalgan sababi bo'lib, qo’zg’atuvchi kistalarni to'g'ridan-to'g'ri yoki bilvosita  yutish  orqali  fekal-og'iz  orqali  yuqadi.  Gelmintozlarning  laboratoriya diagnostikasi.  asosan  najas  namunalarida  mikroskopik  yoki  trofozoitni  ko'rsatishga asoslangan, ammo gelmintozlar diagnostikasi uchun bir nechta immunologik tahlillar va molekulyar usullar ham mavjud. Ushbu tadqiqotning maqsadi tibbiy laboratoriyada qo'llaniladigan  usullarni  ko'rib  chiqish  va  lyamblioz  diagnostikasi  uchun  ularning kamchiliklari  va  qiyinchiliklarini  aniqlash  edi.  Ushbu  maqolada  biz  gelmintozlar diagnostika  usullarini  adabiyotlar,  elektron  ma'lumotlar  bazalari  va  kitoblarni  keng ko'rib chiqish bilan baholadik.