АLISHER NАVOIY IJODIDА MUSIQАNING TUTGАN O‘RNI - Abduqodirova Inoyatxon (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Ushbu maqolada buyuk mutafakkir va shoir Alisher Navoiy ijodida musiqa san’ati va cholg‘u asboblarining tutgan o‘rni yoritiladi. Garchi Navoiy musiqa nazariyasiga bag‘ishlab alohida asar yozmagan bo‘lsa-da, uning “Mahbubul qulub”, “Majolis  un-nafois”  kabi  asarlarida  musiqiy  tafakkur,  cholg‘ular  nomi,  hofiz  va sozandalar haqidagi ma’lumotlar uchraydi. Maqolada Navoiy davrida keng tarqalgan ud, nay, tanbur, g‘ijjak, rubob, qonun, doira kabi cholg‘ular tahlil qilinadi. Shuningdek, musiqaning inson ruhiyati, tarbiyasi va estetik kamolotidagi ahamiyati mutafakkirning fikrlari orqali ochib beriladi. Navoiyning musiqiy obrazlar orqali estetik qarashlari, cholg‘ularning ovoz ta’sirini obrazli tasvirlagani maqolaning asosiy tahlil yo‘nalishini tashkil qiladi.