МИГРЕН УЧУН ПРОФИЛАКТИКА ТАДБИРЛАРИНИ ТАҲЛИЛ ҚИЛИШ - Ходжиева Дилбар Таджиевна,; Ахмедова Дилафрўз Баҳодировна, (TADQIQOTLAR, 2025)
Аннотация:  Мигрень  дунё  аҳолисининг  катта  қисмида  учрайдиган сурункали  неврологик  касаллик  бўлиб,  унинг  олдини  олиш  ва  хуружларни камайтириш  тиббий  амалиётда  муҳим  вазифалардан  бири  ҳисобланади. Профилактика  тадбирлари  доривор  ва  нотиббий  чораларни  ўз  ичига  олиб, мигреннинг  тезлиги,  интенсивлиги  ва  иқтисодий  зарарларини  камайтиришга қаратилган.  Ушбу  мақолада  мигреннинг  олдини  олиш  бўйича  замонавий ёндашувлар таҳлил қилинади, CGRP антагонистлари, антидепрессантлар ва ҳаёт тарзини ўзгартириш каби усулларнинг самарадорлиги баҳоланади, шунингдек, профилактика  тадбирларининг  жамият  ва  иқтисодиётга  ижобий  таъсири кўрсатилади.