INSULT KASALLIGI: SABABLARI, KLINIK BELGILARI, DIAGNOSTIKASI, DAVOLASH VA PROFILAKTIKASI. - Sodiqova Aziza Shokirjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Insult  —  bu  miya  qon  aylanishining  keskin  buzilishi  natijasida  miya to‘qimalarining ishemiyasi yoki qon quyilishi bilan kechadigan og‘ir kasallik bo‘lib, bugungi  kunda  dunyo  miqyosida  nogironlik  va  o‘limning  asosiy  sabablaridan  biri hisoblanadi.  Ushbu  maqolada  insult  kasalligining  etiologiyasi,  patogenezi,  klinik ko‘rinishlari,  diagnostika  yo‘llari,  davolash  usullari  va  profilaktik  choralar  keng yoritilgan. Maqolaning asosiy maqsadi — insult haqida keng va tizimli ma’lumot berish, kasallikni  erta  aniqlash,  davolash  va  oldini  olish  orqali  uning  oqibatlarini kamaytirishga  ko‘maklashishdir.  Ushbu  ish  tibbiyot  xodimlari,  talabalari,  hamda aholining sog‘lom turmush tarzini shakllantirish bilan shug‘ullanuvchi mutaxassislar uchun foydali bo‘lishi mumkin.