ENTOMOFAUNA MONITORINGI VA UNING EKOLOGIK AHAMIYATI - Toshbekov Abduvohid Maxmud o‘g‘li,; Ismoilov Shaxzod Sherzod o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqola entomofauna ya’ni hasharotlar olami monitoringining ekologik ahamiyati chuqur yoritilgan. Tabiiy ekotizimlarda insektlarning tutgan o‘rni, ularning populyatsion  dinamikasi,  trofik  zanjirdagi  vazifalari  va  bioindikator  sifatidagi imkoniyatlari tahlil qilinadi. Inson faoliyati, xususan, urbanizatsiya, qishloq xo‘jaligi, sanoat  chiqindilari  va  iqlim  o‘zgarishi  kabi  omillar  ta’sirida  yuzaga  kelayotgan entomofaunaning  pasayishi  holatlari  monitoring  asosida  ko‘rib  chiqiladi.Turli geoxavfli zonalarda entomofauna monitoringi olib borish zarurati ilmiy asosda bayon etilgan. Shuningdek, entomofaunani saqlash va ularni kuzatish bo‘yicha zamonaviy texnologik yondashuvlar masofadan zondlash, GIS tizimlari, sun’iy intellekt asosida ishlovchi  monitoring  vositalari  muhim  ahamiyat  kasb  etishi  ta’kidlanadi.  Ushbu monitoring uslublari orqali ekologik xavflarni erta aniqlash va ularning oldini olish mumkin.  Entomofaunaning  ekologik  barqarorlikni  ta’minlashdagi  ahamiyati, changlatuvchi, parazit va yirtqich turlar orqali ekotizimdagi muvozanatni saqlashdagi xizmati  atroflicha  tahlil  etilib,  ekologik  xavfsizlik  strategiyasining  muhim  tarkibiy qismi sifatida asoslab berilgan.