NEYRODEGENERATIV KASALLIKLAR: ASAB TIZIMI INQIROZI VA ZAMONAVIY YONDASHUVLARI - Qobulov Abdulhamid Qodirjon o’g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Neyrodegenerativ kasalliklar markaziy asab tizimining surunkali, progressiv  va  qaytarilmas  shikastlanishiga  olib  keluvchi  kasalliklar  guruhidir.  Ular orasida  eng  ko‘p  uchraydiganlari  —  Alzheimer  kasalligi,  Parkinson  kasalligi, Xantington xastaligi va amiotrofik lateral skleroz (ALS) hisoblanadi. Ushbu maqolada neyrodegenerativ  kasalliklarning  asosiy  xususiyatlari,  patogenezi,  klinik  belgilari, diagnostikasi,  davolash  yondashuvlari  va  ilm-fanga  asoslangan  yangi  izlanishlar yoritilgan. Zamonaviy nevrologiyaning dolzarb yo‘nalishi sifatida bu kasalliklarning erta aniqlanishi va sekinlashtirilishi muhim ahamiyatga ega.