“O‘ZBEK VA INGLIZ TILLARINING SO‘Z TARTIBI, ZAMONLAR TIZIMI VA MODAL IFODALARI: CHOG‘ISHTIRMA TAHLIL VA TIL O‘RGANISHDAGI AMALIY AHAMIYATI” - Nazarov Islombek,; Imomnazarova Mavluda,; Rafiqova Madina, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya Ushbu tadqiqotda o‘zbek va ingliz tillarining so‘z tartibi, zamonlar tizimi hamda modal  ifodalar  kategoriyalari  chog‘ishtirma  (qiyosiy)  usulda  tahlil  qilinadi. Tadqiqotning  maqsadi  —  ikki  tilning  grammatik  va  funksional  xususiyatlarini solishtirish orqali til o‘rganishda yuzaga keladigan qiyinchiliklarni aniqlash va ularni bartaraf etish yo‘llarini taklif qilishdir. Tadqiqotda sifatli tahlil metodlari qo‘llanilib, o‘zbek  va  ingliz  tillariga  oid  yozma  va  og‘zaki  nutq  namunalariga  asoslangan korpuslardan foydalanilgan. Natijalar o‘zbek tilining erkin so‘z tartibi va kontekstga bog‘liqligini,  ingliz  tilining  esa  qat’iy  SVO  tartibiga  ega  ekanligini  ko‘rsatdi. Shuningdek,  zamon  va  modal  kategoriyalaridagi  grammatik  farqlar  til o‘rganuvchilarda tarjima va nutqdagi xatolarga sabab bo‘lishi mumkinligi aniqlangan. Tadqiqot yakunida qiyosiy yondashuv asosida samarali o‘rganish metodikalari ishlab chiqilgan  bo‘lib,  ular  til  o‘rganuvchilarga  tilni  to‘g‘ri  va  tabiiy  egallashga  yordam beradi.  Ushbu  ish  tilshunoslik  va  pedagogika  sohasidagi  tadqiqotchilar  hamda  til o‘rganuvchilari uchun qimmatli manba hisoblanadi.