TISH KARONKALARNING INSON ORGANIZMI UCHUN ZARARLI VA QULAY TOMONLARI - Uktamova Shaxnozabonu (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya  Mazkur  ilmiy  maqolada  tish  karonkalarning  (qoplamalarning) inson  organizmi  uchun  foydali  va  salbiy  jihatlari  ilmiy  nuqtai  nazardan  yoritilgan. Karonkalar  tish  estetikasi  va  funksiyasini  tiklashda  muhim  vosita  bo‘lib,  ular  turli materiallardan  —  metall,  keramika,  zirkoniy  va  kompozitlardan  tayyorlanadi.  Shu materiallarning organizm bilan biologik muvofiqligi, allergik reaksiyalar, korroziya, estetik samaradorlik va xizmat muddati asosida baholanishi tahlil qilingan. Maqolada, shuningdek, stomatologik materiallarni tanlashda bemorning umumiy sog‘ligi, yoshi, allergiyaviy holati va shaxsiy gigiyena odatlari hisobga olinishi kerakligi ta’kidlangan.