“QORAQALPOG‘ISTON RESPUBLIKASIDA SABZAVOT VA POLIZ EKINLARINING AGROTEXNIKASI VA BIOLOGIK HIMOYASINI TAKOMILLASHTIRISHNING ILMIY ASOSLARI (ILMIY-TAJRIBA STANSIYASI SHAROITIDA)” - Orazimbetov Edilbek Kayipovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu maqolada Qoraqalpog‘iston Respublikasi sharoitida sabzavot va poliz ekinlarini yetishtirishda zamonaviy agrotexnik tadbirlar va biologik himoya usullarini qo‘llashning  ilmiy  asoslari  yoritilgan.  Tadqiqotlar  “Sabzavot,  poliz  ekinlari  va kartoshkachilik ilmiy-tadqiqot instituti” Qoraqalpog‘iston Respublikasi ilmiy-tajriba stansiyasida olib borilgan bo‘lib, qurg‘oqchil iqlim va sho‘r tuproq sharoitida yuqori hosildorlikka erishish imkoniyatlari tahlil qilingan. Xususan, suv tejovchi agrotexnik texnologiyalar,  qator  oralari  ishlovi,  biologik  preparatlar,  entomofaunani  nazorat qilish usullari va feromon tuzoqlardan foydalanishning samaradorligi tajriba asosida baholandi. Maqolada ushbu yondashuvlarning ekin salomatligiga, hosil miqdoriga va ekologik  xavfsizlikka  ta’siri  chuqur  tahlil  qilinadi.  Natijalar  hududiy  iqlim sharoitlariga mos agrotexnik komplekslarni joriy etish bo‘yicha amaliy tavsiyalarni shakllantirish imkonini beradi.