ENERGETIK QURILMALARDA REAKTIV QUVVATNI ROSTLASH ASOSIDA AKTIV QUVVAT ISROFINING MINIMALLIGINI TA’MINLASH. - Nematov Laziz Alisherovich,; Bafoyev Olimjon Hoshim o‘g‘li, (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  elektr  energetika  tizimlarida  reaktiv  quvvatni rostlash  orqali  aktiv  quvvat  isroflarini  kamaytirish  masalasi  yoritilgan.  Reaktiv quvvatning  ortiqcha  bo‘lishi  nafaqat  elektr  energiyasi  tarmoqlarida  qo‘shimcha yo‘qotishlarga,  balki  uskunalarning  haddan  tashqari  yuklanishiga  olib  keladi. Maqolada kondensator batareyalari, sinxron kompensatorlar va avtomatik boshqaruv tizimlarining samaradorligi,  ularning qo‘llanishi va  iqtisodiy  foydasi tahlil  qilinadi. Shuningdek, sanoat korxonalarida reaktiv quvvatni optimallashtirish orqali energiya samaradorligini oshirishga qaratilgan texnik echimlar ham keltirilgan.