ULTRATOVUSH VA ULTRATOVUSH BILAN DAVOLOVCHI TIBBIYOT TEXNIKALARI - Nishonova Sevinch G’ayratjon qizi; Xodjayeva Dilnoza Bobirovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya.  Biz  atrofimizdagi  asosiy  ma'lumotlarni  eshitish  va  ko‘rish organlari orqali qabul qilamiz. Ikkala holda ham biz ob'ektlar haqida ma'lumotlarni ular  bilan  jismoniy  kontaktsiz  olamiz.  Tovush  va  yorug‘lik  turli  fizik  hodisalar bo‘lishiga  qaramay,  ularning  har  ikkisi  ham  to‘lqindir.  Tolqinning  tarqalishi ultratovushning  turli  toqimalarda  tarqalishi  va  uzatilishida  namoyon  boladi. Toqimalaming ultratovush tolqinini tarqatish xususiyati tasvir paydo bolishida muhim ahamiyatga  ega.  Toqimaning  ultratovush  tolqinlari  tarqatish  xususiyati  shu toqimalarda ultratovush diagnostikasi zaruratini yoki chegaralanishini belgilab beradi. Ultratovush  toqimalar  yumshoq  toqimalari  boylama  tolqinlar  kabi  tarqaladi. Molekulalar  tebranadi  va  energiyani  keyingi  molekulaga  otkazadi,  ana  shu  tarzda ultratovush energiyasi tana boylab tarqaladi.  Hozirgi kunda ultratovush usuli orqali insonlarda  kuzatilayotgan  koplab  kasalliklarni  aniqlash  orqali  ularning  salomatligi saqlab qolishning eng samarali usullaridan biriga aylanmoqda.