MA’LUMOTLAR BAZASINI BOSHQARISH TIZIMLARI TAHLILI - O`ROLOVA MARJONA ABDUSALOM QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqola  zamonaviy  dasturiy  ta’minot  loyihalarida ma’lumotlar  bazasini  boshqarish  tizimlarini  to‘g‘ri  tanlashning  ahamiyatiga bag‘ishlangan.  Unda  MySQL,  MariaDB,  Oracle,  PostgreSQL,  MSSQL,  SQLite, MongoDB, Redis, Cassandra, va DynamoDB kabi mashhur ma’lumotlar bazalari tahlil qilinadi. Maqolada DBMSning relyatsion va nosql turlarining asosiy afzalliklari va kamchiliklari  ko‘rib  chiqilib,  turli  texnologiyalar  va  yondashuvlarning  biznes  va dasturiy ta’minot uchun mosligini baholashga yordam beradigan jihatlar ta’kidlangan. Shuningdek,  katta  ma’lumotlar  (Big  Data),  bulutli  texnologiyalar  va  ma’lumotlar omborlari bilan ishlash masalalari ham yoritilgan.