XORAZMSHOHLAR DAVLATI: YUKSALISH DAVRI VA MO‘G‘ULLAR ISTILOSI OQIBATLARI - Jaxongir Rustamaliyev Fakhriddin o‘g’li (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Xorazmshohlar davlatining yuksalish davri va mo'g'ullar istilosining mintaqaga ta'siri  ushbu  maqolaning  asosiy  tadqiqot  mavzusidir.  Maqolada  Xorazmshohlar davlatining  XII  asr  oxiri  va  XIII  asr  boshlaridagi  siyosiy,  iqtisodiy  va  madaniy taraqqiyoti,  uning  Movarounnahr  va  Xuroson  hududlaridagi  gegemonligi  atroflicha o'rganiladi. Jumladan, Alauddin Muhammad Xorazmshohning markazlashgan davlat barpo  etishga  qaratilgan  harakatlari,  harbiy  yurishlari  va  erishgan  yutuqlari  tahlil qilinadi.  Tadqiqotda  mo'g'ullar  istilosining  uzoq  muddatli  demografik,  ijtimoiy  va siyosiy oqibatlari, mintaqaning keyingi rivojlanishiga ko'rsatgan ta'siri chuqur tahlil qilinadi.