BOLALARDA DUDUQLANISHNING KELIB CHIQISH SABABLARI - M.U.Xamidova; Usmonova Azizabonu Obidjon qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Duduqlanish muammosini nutq buzilishlari haqidagi ta’limotning rivojlanishi eng qadimiylaridan biri deb hisoblash mumkin. Uning mohiyatini turlicha talqin qilish fanining  rivojlanishi  va  mualliflarning  bunday  nutq  buzilishlariga  qanday  nuqtai nazardan yondashganliklari va yondoshayotganligi darajasi bilan bog‘liqdir. XVII-XVIII  asrlar  arafasida  duduqlanishni  tashqi  nutq  apparatining yetilmaganligi  oqibati  sifatida  talqin  etishga  urinishgandi.  Masalan,  Santorimining ta’kidlashicha,  duduqlanish  qattiq  tanglayning  yorilgan  paytida  vujudga  keladi  va go‘yo shu yoriq orqali tilga suyuqlik tushadi hamda nutqni qiyinlashtiradi. Vutser esa buni  pastki  jag‘ning  noto‘g‘ri  chuqurlashuvi  va  unda  kichik  tilcha  borligi  bilan; Ervede-Sheguan  –  til  uzunligi  va  og‘iz  bo‘shlig‘ining  hajmi  orasidagi  o‘zaro munosabat yoki uning kalta yuganchaga nihoyatda zich yopishib turishi bilan bog‘liq holda tushuntirdi. Nutqiy qiyinchiliklar nutqiy rivojlanishdan to‘xtab qolish, boshqa tilga  o‘tish,  shaxsning  erkin  hissiy-irodaviy  sifatlarning  noto‘kis  yetilishiga  bog‘liq ravishdagi patologik rivojlanish hodisalari, murakkab fikrni izhor etish va shu kabilar oqibatida yuzaga kelishi mumkin 1 .