IJTIMOIY TARMOQLAR VA SHAXSIYAT: OʻZLIKNI YOʻQOTISH XAVFI. - Karimova Mavluda Muzaffar qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqola  ijtimoiy  tarmoqlarning  shaxsiyat  shakllanishi  va  oʻzlikni anglash  jarayoniga  taʼsirini  chuqur  tahlil  qiladi.  Global  miqyosda  raqamli texnologiyalarning  jadal  rivojlanishi  fonida,  insonlar  oʻz  hayotini  virtual  makonda ifodalashga  intilmoqda.  Bu  esa  nafaqat  shaxsiy  imidjni  yaratishga,  balki  oʻzlikni yoʻqotish yoki boshqa odamlar tasavvuridagi shaxsga aylanish xavfini ham keltirib chiqaradi.  Tadqiqot  zamonaviy  jamiyatda  ijtimoiy  tarmoqlarning  psixologik, sotsiologik  va  madaniy  oqibatlarini  oʻrganishga  qaratilgan  boʻlib,  shaxsiyatning raqamli sohada qanday oʻzgarishlarga duch kelayotganini koʻrsatib beradi. Maqolada ijtimoiy tarmoqlardan foydalanish chastotasi, eʼtiborni jalb qilishga intilish va shaxsiy qadriyatlarning  virtual  imijga  qurbon  qilinishi  oʻrtasidagi  bogʻliqlikni  tahlil  qilish orqali xavflar yoritib beriladi. Natijalar, ijtimoiy tarmoqlarning haddan tashqari faol foydalanuvchilarida oʻzlikni anglashdagi noaniqlik, tashvish va ijtimoiy solishtirish hissi yuqori ekanligini koʻrsatadi.