TADBIRKORLIK FAOLIYATI VA XUSUSIY SEKTORNING IQTISODIY RIVOJLANISHDAGI ROLI - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotasiya: Maqola O‘zbekistonda tadbirkorlik faoliyati va xususiy sektorning iqtisodiy  rivojlanishdagi  strategik  rolini  tahlil  qiladi.  Xususiy  sektor  yalpi  ichki mahsulotning (YIM) 78% ini ta’minlab, 1,8 million yangi ish o‘rni yaratgan va eksport ulushini  45%  ga  yetkazgan.  Davlat  tomonidan  amalga  oshirilgan  islohotlar,  soliq imtiyozlari,  qonunchilikni  soddalashtirish  va  raqamli  infratuzilmani  rivojlantirish kichik va o‘rta korxonalar (KOK) faoliyatini qo‘llab-quvvatladi. Markaziy bankning “CERT-CBU” kiberxavfsizlik markazi va raqamli bank xizmatlari tadbirkorlar uchun moliyaviy  imkoniyatlarni  kengaytirdi.  Shu  bilan  birga,  moliyaviy  resurslarga kirishdagi  cheklovlar,  byurokratik  to‘siqlar,  kiberxavfsizlik  xavflari  va  malakali kadrlar  yetishmovchiligi  rivojlanishni  cheklamoqda.  Maqola  kelajak  istiqbollarini muhokama  qilib,  “Yangi  O‘zbekiston  taraqqiyot  strategiyasi”  doirasida  sanoat zonalarini  kengaytirish,  soliq  yukini  kamaytirish  va  raqamli  iqtisodiyot  ulushini oshirish  kabi  chora-tadbirlarni  tavsiya  etadi.  Xalqaro  tajriba  (Janubiy  Koreya, Singapur,  Turkiya)  asosida  raqamli  transformatsiya  va  eksportni  rag‘batlantirish bo‘yicha takliflar beriladi.