XORIJIY INVESTITSIYALAR VA ULARNING MAMLAKAT YALPI ICHKI MAHSULOTIGA TA’SIRI - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Ushbu  maqola  O‘zbekiston  iqtisodiyotidagi  xorijiy  investitsiyalarning  yalpi ichki mahsulot (YAIM) o‘sishiga ta’sirini o‘rganadi. Xorijiy investitsiyalar, asosan, to‘g‘ridan-to‘g‘ri investitsiyalar shaklida iqtisodiy faollikni qo‘llab-quvvatlab, YAIM o‘sishiga hissa qo‘shmoqda. Tadqiqotda O‘zbekiston Markaziy banki ma'lumotlari va 2025-yil  I  chorak  statistikasi  tahlil  qilinib,  xorijiy  investitsiyalarning  iqtisodiy sohalarga  taqsimoti  va  ularning  YAIM  ga  ta’siri  baholanadi.  Natijalar  xorijiy investitsiyalarning 27,8 foizga o‘sishi va YAIM prognozining 5,5–6,5 foiz oralig‘ida shakllanishini ko‘rsatmoqda. Muhokama qismida investitsiya samaradorligini oshirish bo‘yicha tavsiyalar keltiriladi.