O‘ZBEKISTONDA KREDIT MUDDATLARI VA INFLATSIYA O‘RTASIDAGI O‘ZARO TA‘SIR: 2018-2025-YILLAR GRANGER TESTI ASOSIDAGI TAHLIL - Olimova Guli Bobomurod qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Bugungi iqtisodiy sharoitda kredit siyosatining samaradorligi nafaqat moliyaviy barqarorlikni  ta’minlash,  balki  inflyatsiyani  boshqarishda  ham  muhim  o‘rin  tutadi. Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  iqtisodiyotida  2018-2025-yillarda  kredit  qo‘yilmalari qoldig‘ining  o‘sishi  va  muddatlari  bo‘yicha  o‘zgarishlari,  shuningdek,  ularning inflyatsiya  jarayonlariga  ta’siri  Granger  Causality  testi  yordamida  tahlil  qilinadi. Natijalar  qisqa  muddatli  kreditlarning  inflyatsiyaga  ijobiy  ta’sirini  ko‘rsatadi,  uzoq muddatli  kreditlar  esa  iqtisodiy  o‘sishni  rag‘batlantiradi.  Ma’lumotlar  O‘zbekiston Respublikasi Markaziy banki statistikasi asosida olingan bo‘lib, inflyatsiya darajasi 2024-yilda  9,63%  ni  tashkil  etgan,  2025-yil  iyun  oyida  esa  yillik  8,7%  ga  yetgan. Ushbu tadqiqot kredit siyosatini optimallashtirish bo‘yicha tavsiyalar beradi.