KOXLEAR IMPLANT VA UNING BOLA HAYOTIDAGI TUTGAN O‘RNI VA AHAMIYATI - Po’latova Iqboloy Azimovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Аnnоtаtsiуа: Ushbu maqola koxlear implantning (KI) bola hayotidagi oʻrni va ahamiyatini keng qamrovli tahlil qiladi. Unda KI texnologiyasining eshitish qobiliyati buzilgan  bolalarning  hayot  sifatiga,  nutq  va  til  rivojlanishiga,  ijtimoiy-emotsional holatiga  va  taʼlim  olish  imkoniyatlariga  taʼsiri  koʻrib  chiqiladi.  Maqola  KI  ning afzalliklari  bilan  bir  qatorda,  operatsiyadan  keyingi  reabilitatsiya  jarayonining muhimligi, oilaviy yordam va KI dan foydalanishda yuzaga kelishi mumkin boʻlgan qiyinchiliklarni  ham  oʻrganadi.  Tadqiqot  natijalari  shuni  koʻrsatadiki,  KI  eshitish qobiliyati cheklangan bolalarning hayotini tubdan oʻzgartirib, ularga jamiyatga toʻliq integratsiyalashish  va  oʻz  tengdoshlari  bilan  bir  xil  imkoniyatlarga  ega  boʻlish imkonini beradi. Maqola mutaxassislar, ota-onalar va KI sohasiga qiziquvchi barcha shaxslarga moʻljallangan.