INTRALIMFATIK IMMUNOTERAPIYANING UZOQ MUDDATLI KLINIK SAMARASI: ADABIYOTLAR TAHLILI ASOSIDA - Alixanov Bobur Shoymurot o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Intralimfatik  immunoterapiya  (ILIT)  —  bu  allergik  rinitni davolashda  qo‘llanilayotgan  zamonaviy  va  istiqbolli  usullardan  biri  bo‘lib,  qisqa muddatli davo kursi orqali uzoq muddatli klinik natijalarga erishish imkonini beradi. Xalqaro  klinik  tadqiqotlar  tahliliga  ko‘ra,  ILIT  terapiyasi  natijasida  bemorlarda simptomlar sezilarli darajada kamayadi, antihistaminik preparatlarga ehtiyoj qisqaradi, remissiya  muddati  3-5  yilgacha  saqlanadi.  Intralimfatik  immunoterapiya  natijasida shakllanadigan  immun  javob  T-hujayralarning  regulyator  faoliyati  va  IgG4/IgE nisbatining immun tolerantlik tomon siljishi orqali tavsiflanadi.. ILIT samaradorligi va xavfsizligi  bo‘yicha  to‘plangan  dalillar  ushbu  usulni  uzoq  muddatli  allergen immunoterapiya strategiyasiga aylantirmoqda.