GENETIK KASALIKLARNING BIRINCH VA KEYINGI AVLODLARDA KELIB CHIQISHINING ASOSIY SABABLARI - SHODIYA-BONU IBRAGIMOVA DONIYER QIZI SABOXAT ERGASHEVA MUXIDDIN QIZI (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA   Ushbu  maqolada  genetik  kasalliklarning  birinchi  va  keyingi  avlodlarda  kelib chiqishining asosiy sabablarini o‘rganish masalasi yoritilgan. Genetik kasalliklar irsiy omillar bilan bog‘liq bo‘lib, oilaviy irsiyat, xromosoma mutatsiyalari va atrof-muhit ta’siri natijasida avloddan-avlodga o‘tadi. Tadqiqotda genetik kasalliklarning tashxis usullari,  irsiylik  tahlillari  va  genetik  maslahatlarning  ahamiyati  tahlil  qilingan. Shuningdek, kasalliklarning oldini olish, ularni erta aniqlash va oilaviy rejalashtirish jarayonida amaliy choralar ishlab chiqilgan.