TIL VA JAMIYAT: TILNING IJTIMOIY HAYOTDAGI O‘RNI VA FUNKSIYALARI - Yolchiyev Kamronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  tezis  til  va  jamiyat  o‘rtasidagi  o‘zaro  murakkab  munosabatlarning fundamental  jihatlarini  o‘rganishga  bag‘ishlangan.  Unda  tilning  nafaqat  muloqot vositasi  sifatidagi  vazifasi,  balki  ijtimoiy  hayotning  turli  sohalaridagi  o‘rni  hamda bajaradigan  funksiyalari  chuqur  tahlil  qilinadi.  Tadqiqotda  tilning  jamiyatdagi integratsion, differensiatsiyalash, ekspressiv va kognitiv funksiyalari nazariy jihatdan asoslanib,  empirik  misollar  bilan  boyitilgan.  Tezisda  tilning  ijtimoiy  guruhlarni shakllantirish,  madaniy  qadriyatlarni  avloddan-avlodga  uzatish,  ijtimoiy  statusni belgilash hamda shaxsiy identifikatsiyani shakllantirishdagi hal qiluvchi roli yoritiladi. Shuningdek,  til  siyosati, til  rejalashtirishi va ko‘p tillilik  muammolari kabi dolzarb masalalar yuzasidan xulosalar beriladi.