GLOBALIZATSIYA DAVRIDA TILLARARO TA’SIR VA O‘ZARO BOYISH JARAYONLARI - Yolchiyev Kamronbek (TADQIQOTLAR, 2025)
ANNOTATSIYA Ushbu  tezis  globalizatsiya  jarayonining  til  rivojlanishiga  ko‘rsatayotgan ta’sirini, xususan, tillararo o‘zaro ta’sir va o‘zaro boyish jarayonlarini tahlil qilishga bag‘ishlangan.  Unda  tillarning  o‘zaro  aloqalari,  leksik  o‘zlashmalar,  grammatik o‘zgarishlar  va  fonetik  moslashish  mexanizmlari  ilmiy  jihatdan  asoslanib,  empirik misollar bilan yoritiladi. Tadqiqotda globalizatsiyaning til landshaftini o‘zgartirishi, dominat tillarning (ayniqsa, ingliz  tilining) roli, til o‘limi xavfi va kichik tillarning kurashi  kabi  dolzarb  masalalar  ko‘rib  chiqiladi.  Tezis  globalizatsiya  sharoitida tillarning nafaqat birlashuviga, balki o‘ziga xos xususiyatlarini saqlashga intilishiga ham e’tibor qaratadi. Tadqiqot natijalari shuni ko‘rsatadiki, tillararo ta’sir murakkab jarayon bo‘lib, u tillarni qashshoqlashtirish emas, balki yangi so‘zlar, tushunchalar va ifodalash usullari bilan boyitish imkoniyatini yaratadi.