O‘ZBEKISTON FUQAROLIK VA IQTISODIY PROTSESSUAL HUQUQIDA SUD ISHLARINI YURITISH PRINSIPLARI: QONUNCHILIK VA AMALIYOT TAHLILI - Meliqo‘ziyev Fazliddin Abdurasul o‘g‘li (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya:  Ushbu  maqolada  O‘zbekiston  Respublikasining  fuqarolik  va iqtisodiy protsessual huquqiy tizimida belgilangan sud ishlarini yuritish prinsiplari va ularning qo‘llanilishi tahlil etiladi. Fuqarolik protsessual kodeksi (FPK) va Iqtisodiy protsessual kodeks (IPK)da mustahkamlangan asosiy protsessual prinsiplarga alohida to‘xtalib, har bir prinsipning mazmun-mohiyati va qonunchilikdagi ifodasi yoritilgan. Shu  bilan  birga,  ushbu  prinsiplarning  sud  amaliyotidagi  qo‘llanilishi,  duch kelinayotgan  muammolar  misollar  bilan  tahlil  qilingan.  Qonunchilik  normalariga havolalar orqali amaldagi tartib o‘rganilib, prinsiplardan chetga chiqish holatlari va ularni keltirib chiqarayotgan sabablar ko‘rsatib o‘tilgan. Maqola yakunida protsessual prinsiplarga  rioya  etilishini  takomillashtirish  bo‘yicha  taklif  va  tavsiyalar  berilgan. Statistik  ma’lumotlar  sud  ishlarining  hajmi  va  ularning  ko‘rib  chiqilish  natijalarini yoritish  uchun  keltirilgan.  Maqola  ilmiy-uslubiy  talablarga  muvofiq  holda,  ilmiy maqola shaklida yozilgan.