ABDULLA AVLONIY- JADIDCHILIK HARAKATINING YORQIN VAKILI FAOLIYATIGA NAZAR. - To'ychiyeva Aqida Abram qizi (TADQIQOTLAR, 2025)
Annotatsiya: Abdulla Avloniyning jadidchilik harakatidagi o‘rni, faoliyati va yutuqlari  tahlil  qilinadi.  Avloniyning  o‘z  zamonasida  ta  education,  madaniyat  va ijtimoiy  masalalarga  bo'lgan  yondashuvi  alohida  e’tiborga  sazovor.  U  jadidchilik harakatining  yorqin  vakili  sifatida,  o‘quv  dasturlarini,  yangi  pedagogik yondoshuvlarni joriy etish va milliy o‘zlikni anglashda muhim rol o‘ynagan. Uning asarlari va faoliyati ortida yotgan g‘oyalar, o‘zbek jamiyatining rivojlanishida qanday ta'sir ko‘rsatganini va milliy madaniyatni ulug‘lashdagi ahamiyatini aks ettiradi.