MIOKARD INFARKSIYASIDA LAKTATDEGIDROGENAZA FERMENTI TA'SIRI DINAMIKASI. - Akramova Amira Axrorovna; Ubaydullayeva Gulchehra Baxriddinovna (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya.Yurak-qon tomir kasalliklari va ateroskleroz dunyodagi nogironlik va o'limning bir xil sababi bo'lib qolmoqda. Eksperimental aterosklerozda qon tomir endoteliyasining  qon  tomir  disfunktsiyasini  va  giperlipoproteinemiyani  o'rganish. Tajriba  chinchillaning  o'rtacha  vazni  2,5-3,0  kg  bo'lgan  28  ta  quyonda  o'tkazildi. Preparatning ta'siri aniq va dinamikdir: birinchi 3 oy va birinchi dozadan keyin 1 oy. Olingan  natijalar  nazorat  va  buzilmagan  guruhlar  natijalari  bilan  solishtirildi. Xolesterinni  uzoq  muddatli  qo'llash  gipertrigliseridemiya  rivojlanishi  bilan  birga keladi, uning ta'siri tajriba davomiyligiga bog'liq. Giperkolesterolemiyada endotelial disfunktsiyaning rivojlanishida endotelial azot oksidi sintezining pasayishi va uning faol radikallarining ko'payishi, past zichlikdagi lipoproteinlarning modifikatsiyasi va ularning qon tomir endoteliyasida cho'kishi muhim rol o'ynaydi.