GIPERXOLESTEROLEMİYADA NITRERGIK TIZIM DINAMIKASI. - Toshboev Feruz Nizomiddinovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Izoh  Hozirgi  vaqtda  qon  tomir  endoteliysi  yurak-qon  tomir  tizimining faoliyatida  juda  muhim  rol  o'ynashi  aniqlandi.  Qonning  qon  tomirlari  devorlariga kirishiga to'sqinlik qiluvchi anatomik to'siq sifatida uning klassik tushunchasi sezilarli darajada  kengaytirildi.  NO  NO  sintazasining  3  ta  izoformasi  ta'sirida  L-arginindan sintezlanadi : 2 ta konstitutsiyaviy - endotelial ( eNOS ) va neyronal ( eNOS) . ) , bitta induksiyali  (makrofag,  iNOS  ).  ENOS  plazma  membranasi  endotelial  hujayralar alveolalarida joylashgan ( lakunaga o'xshash). 50-1000 nm o'lchamdagi mikrositlar ), bu erda u kaveolin bilan bog'lanadi . 2,5% fosfor kislotasi ( Sigma , AQSh) va xona haroratida  10  daqiqa  davomida  inkubatsiya  qilinadi.  Yutish  qiymati  SF-46 spektrofotometrida  (Rossiya)  546  nm  to'lqin  uzunligida  o'lchandi  .  .Standart  natriy nitrit sifatida (NaNO2   ) [ 3,7,8 ].