PIRIMIDIN HALQASI ISHTIROKIDA SINTEZ VA PIRIMIDINNING BIOLOGIK FAOLLIGI - Xushnazarov Z.Sh; Toshboyev F.N; Izatullayev S.A (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya: Hozirgi kunda molekulasida azot geteroatomi saqlagan geterosiklik birikmalar qishloq xo’jaligi, tibbiyot va farmatsiyada keng qo’llaniladi. Ayniqsa pirrol, pirimidin, pteridin, purin, turli xil azollar shular jumlasidandir. Bu sinf birikmalaridagi azot  geteroatomining  molekulada  joylashishiga  qarab  ular  turli  xil  ko’pyoqlama reaksion qobiliyatlarni namoyon qilishadi. Buning natijasida inson organizmidagi turli xil  fermentlar  bilan  bog’  hosil  qilish  kabi  xususiyatlarni  ko’rsatishadi. Kondensirlangan  pirrolopirimidin-4-on  hosilalari  molekulasida  pirrol  halqasidan tashqari,  pirimidin  bo’lagida  1-  va  3-holatdagi  azot  atomi,  4-uglerod  atomidagi karbonil  guruhi  (C=O),  ularga  tutashgan  polimetilen  zanjirida  uglerod  atomlari mavjudligi sababli turfa xil reaksion markazlarga ega.