OʻZBEKISTON FUTBOLINING SHAKILLANISHI VA TERMA JAMOASI - Sattarov Qarshiboy Narqulovich (TADQIQOTLAR, 2025)
Anotatsiya:1991-yilda  mustaqillikka  erishgan  Oʻzbekistonda  futbol  eng ommabop sport turi hisoblanadi.. [1][2][3][4][5]  Milliy assotsiatsiya FIFA va Osiyo futbol konfederatsiyasi tomonidan oʻtkaziladigan barcha musobaqalarda qatnashadi. Oʻzbek futbolining  asosiy  boshqaruv  organi  1946-yilda  tashkil  etilgan  Oʻzbekiston  futbol assotsiatsiyasi  hisoblanadi.  1992-yilda  mustaqillikdan  soʻng  qayta  tashkil  etilgan. Futbol ligasi tizimida birinchi oʻrinda Superliga (Oliy liga) va (Pro-liga) Birinchi liga joylashgan.  Superliga  gʻolibi  Oʻzbekiston  chempioni  unvonini  oladi.  Vaholanki, mamlakat kubogi bahslari orasida Oʻzbekiston kubogi, Oʻzbekiston Superkubogi va PFL kubogi bor. Shuningdek, Superligada dastlabki 4 oʻrinni egallagan futbol klublari OChL va OFK kubogiga yoʻllanma oladi. [6]