GLUTAMIN AMINOKISLOTASI: BIOLOGIK AHAMIYATI, FIZIOLOGIK FUNKTSIYALARI VA TIBBIYOTDA QO‘LLANILISHI - Anvarov T. O‘; Muradov K; Muradova D.K; Omonova Dinora (TADQIQOTLAR, 2025)
• Kirish  Glutamin  –  bu  erkin  aminokislota  bo‘lib,  organizmda  eng  ko‘p uchraydigan va biologik jarayonlarda muhim rol o‘ynaydigan modda hisoblanadi. U azot  almashinuvini  boshqarish,  hujayra  yangilanishi  va  immun  tizimini  qo‘llab-quvvatlashda  ishtirok  etadi.  Glutaminning  fiziologik  va  klinik  ahamiyati  ko‘plab tadqiqotlar  orqali  tasdiqlangan  bo‘lib,  uning  iste’moli  organizmning  stress  va kasalliklarga  chidamliligini  oshirishda  muhimdir.  Ushbu  maqolada  glutaminning kimyoviy  xususiyatlari,  biologik  funksiyalari  va  tibbiyotda  qo‘llanilishi  ko‘rib chiqiladi.